april 24

0 comments

7 valkuilen bij het fotograferen van je pup

By Kelly

april 24, 2021


Wanneer je een kleine wollige pup hebt van een paar weken oud is er niets leukers dan hem of haar op de foto zetten. Als honden en paarden fotograaf staan er regelmatig pups voor mijn lens, maar als je zelf net je nieuwe gezinslid in je huishouden verwelkomd hebt, is dat waarschijnlijk anders. Hoe pak je het dan aan om zo’n kleine snelle energiebal op de foto te zetten? Hierbij geef ik je de 7 meest voorkomende valkuilen bij het maken van foto´s van je pup, zodat jij weet waar je op moet letten en jij deze fouten niet maakt. Onderstaande is van toepassing of  je nu een Chihuahua of een Berner Senne pup hebt.

1: Houd de foto sessie kort

Puppy’s kunnen zich maar heel kort concentreren.  Wanneer je 20 minuten tot een half uur iets van ze vraagt willen ze daarna al weer slapen. Hier moet je rekening mee houden wanneer je met je fototoestel aan de slag gaat. Kort maar krachtig zijn de kernwoorden. Het voordeel wanneer je jou pup heel de dag om je heen hebt lopen is dat je telkens 5 minuten kunt pakken om dat ene leuke moment te "vangen" op camera.

2: Blijf zo laag mogelijk bij de grond

Puppy’s zijn klein en wanneer we rechtop staan kijken we dus altijd op de pup neer. Wanneer de pup recht omhoog in je lens kijkt kan dit nog wel een leuke foto opleveren, maar in alle andere gevallen is het advies om zo laag mogelijk bij de grond de foto te nemen. Bij voorkeur liggend op je buik. Wanneer je buiten fotografeert is een plasticzak of een kleedje om op te liggen dan ook zeker aan te raden. Maar aan de andere kant is de wasmachine ook niet voor niets uitgevonden 😉

3: Zorg voor een schone pup

Vieze vlekken kun je in Photoshop verwijderen, maar het is nog veel makkelijker als die modderplek er in eerste instantie niet op zat. Geef je pup dus een goede borstelbeurt voor je die ene leuke portret foto van hem probeert te maken en maak die foto ook voordat hij in de ene hele grote modderplas springt.

Wanneer pups buiten lopen zeker in ons natte Nederland worden ze snel vies en dat is ook helemaal prima, daarvoor zijn het pups en die mogen lekker ravotten. Soms geeft het ook een extra leuke foto wanneer de pup van zijn neus tot het puntje van zijn staart in de drek zit.

Maar wanneer je niet voor de modderlook gaat, zorg er dan voor dat je pup er goed verzorgd uitziet en maak zijn of haar oogjes ook even schoon met een doekje. Traanogen op een foto zijn altijd jammer en kunnen bijna altijd verholpen worden door de ogen even schoon te maken. 

4: Kies bewust je locatie

Waar ga je jouw pup op de foto zetten? Dit kan in principe overal, binnen in je huiskamer. In de tuin of in het park, bos of strand. De locatie die je kiest geeft een bepaalde sfeer aan de foto. Een foto van je pup rennend op het strand geeft een heel ander plaatje dan wanneer je hem in het bos op de foto zet. Het is ook leuk om hierin te variëren en bewust verschillende locaties te kiezen. Doe dit uiteraard niet allemaal achter elkaar, want nieuwe plekken zorgen ook voor een hoop nieuwe indrukken bij de pup die hij ook allemaal moet kunnen verwerken.

5: Let op de achtergrond

Wanneer je jouw pup op de foto wilt zetten is het ook goed om na te denken over de de achtergrond die je wilt gebruiken. In de tuin met allemaal tuingereedschap op de achtergrond maakt de foto rommelig en leidt de aandacht af van de pup. Je kunt uiteraard prima foto’s maken in de tuin, maar zorg dan dat de heg op de achtergrond staat of dat je pup voor wat mooie bloemetjes staat, dan versterkt de achtergrond de foto in plaats van dat hij afbreuk doet aan het geheel.

Wanneer je de pup iets verder van de achtergrond af zet en jij zelf in verhouding iets dichter op de pup zit terwijl je jouw foto maakt zorgt dit voor een wazige achtergrond. Er zijn nog meer elementen die hierbij een rol spelen zoals het type lens waarmee je fotografeert en het diafragma waar je de foto mee maakt. Maar zelfs als je de foto op je mobiel maakt, dan zal je een wazigere achtergrond creëren door de pup iets verder van de achtergrond af te zetten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat jij juist zo dicht mogelijk op de pup zit.

6: Pak een hogere sluitertijd bij actiefoto’s

Puppy’s zijn klein en snel, zorg er dus voor wanneer je foto’s maakt met een camera waarmee je de sluitertijd zelf in kunt stellen dat deze hoog is. Zo heb je meer kans dat je de pup in actie ook scherp op de foto hebt. Een sluitertijd van 1/1000 of hoger is aan te raden. Maar wanneer je foto's maakt op een compact camera of mobiele telefoon en je weet niet hoe je dit apart instelt, dan is er vaak een actiefoto modus beschikbaar. Als dat zo is kies deze dan, deze zal dan automatisch de hogere sluitertijd selecteren. 

Het maken van een goede actie foto van een pup is echter niet gemakkelijk, de enige manier om dit onder de knie te krijgen is om het heel vaak te doen.

Wat het iets makkelijker maakt is als je hulp hebt van iemand. Wanneer de pup in een rechte lijn van links naar rechts voor je lens rent is dat makkelijker fotograferen. Dat doen een pup alleen meestal niet zonder assistentie. Je kunt iemand links van jouw neerzetten met de pup. Uiteraard een aantal meter voor jouw. En vervolgens laat je iemand rechts van jouw de pup roepen (gewapend met speeltje komen de meeste pups wel, ook al hebben ze nog geen training gehad), op deze manier loopt de pup (als het goed is ;)) in een rechte lijn voor je lens lang en kun je foto’s maken.

Doe dit uiteraard niet te vaak, want dit is best belastend voor de pup. Wat je ook kunt doen is gewoon in de tuin gaan liggen en de pup zijn gang laten gaan met een speeltje, dit kan zeker als je op een gegeven moment handiger wordt met actiefoto’s erg leuke plaatjes opleveren.

7: Have fun

Het allerbelangrijkste is dat je pup het naar zijn zin heeft en dat jij het naar je zin hebt. Maak van het foto’s maken dus geen moeten, maar maak het leuk. Je kunt je creativiteit erin kwijt, kijk vooral ook op internet naar voorbeelden van andere fotografen en laat je inspireren zonder dat je je laat demotiveren. Want het kan soms best intimiderend zijn als je super gave foto’s voorbij ziet komen, maar bedenk dan dat die fotografen ook ergens begonnen zijn. Laat je bij het fotograferen dus vooral leiden door het plezier, geniet van je nieuwe pup en doe je best om de unieke momenten tijdens zijn puppytijd zo goed mogelijk vast te leggen, want hij is maar een keer zo klein.

Wil jij ook direct je fotografie verbeteren?

Download dan nu snel dit gratis e-book met 10 tips die je direct verder zullen helpen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>